Viktor Stříbrný

Výstava kreseb a plastik

Hornický skanzen Mayrau ve Vinařicích

30. 1. - 17. 4. 2017

Hornický skanzen Mayrau ve Vinařicích u Kladna připravil výstavu Viktora Stříbrného, která je k vidění do 17. 4. a je instalována v prostoru cechovny a bývalých čistých šaten dolu Mayrau. Výstava čítá cca 50 kreseb a návrhů i některé plastiky samotné. Nechybí zde ani Viktorovo ocelové slunce, jehož kopie od uměleckého kováře Karla Ujky, byla u příležitosti 33. Kladenských dvorků v roce 2015 instalována na nově vzniklém Náměstíčku Viktora Stříbrného v kladenském Podprůhonu.

Ačkoli byl Viktor Stříbrný (1943 - 2012) autodidakt, měl velký cit pro kresbu, ve které velmi často opakoval určité motivy volného vyjádření linií a různých geometrických forem. Výtvarný výraz je protkán myšlenkou, která se spojuje s úvahou o člověku jako malinké částečce vesmíru...

Viktor Stříbrný znamenal velký přínos pro výtvarné Kladno. Byl jedním ze šestice zakladatelů Ateliéru '74, jejž tvořili výtvarníci V. Černý, V. Frolík, J. Hejcmanová - Gratzová, A. Tichá, J. Vejvoda, J. Hanke a J. Hankeová. Poprvé se skupina představila veřejnosti v prosinci 1974, v do té doby nevyužívaném sklepení kladenského zámku. Viktor Stříbrný a další umělci dali vznik v roce 1982 Setkání v zahradě, na které o rok později navazovaly Kladenské dvorky. Ty začaly číslovkou 1 roku 1983 v kladenském Podprůhonu a jednalo se o výstavu uměleckých děl pod širým nebem. Tradice této výstavy, již v trochu pozměněné podobě, pokračuje dodnes, letos to budou už 35. dvorky. Vybraná videa z Kladenských dvorků od Aloise Garamszegiho jsou na výstavě též k vidění.

S kovářským dílem Viktora Stříbrného se můžete setkat nejen na výstavě, ale i přímo na Kladně: Skulptura s kosmologickou a kosmogonickou tematikou - Vesmír II v Huťské ulici (centrum Kladna) a plastika Člověk a vesmír v Anglické ulici (Kladno, Okrsek 2), také v Olomouci, Krkonoších, v Ohrdrufském skanzenu v Německu a maďarském Miškolci.

Výše zmíněná výstava je první v tomto roce i v novém projektu Galerie Mayrau, který podpořila komise Rady města Kladna pro životní prostředí. Díky ní jsme mohli zakoupit nové výstavní rámy, ve kterých je prezentována tato výstava. Je další z řady výstav výtvarného umění, přinášejících nevšední kulturní zážitek jako součást prohlídkové trasy skanzenem. Areál bývalého dolu Mayrau je poslední zachovanou ukázkou dolování černého uhlí na Kladensku, ukončeného roku 2002 a zároveň i poslední zde přístupnou industriální památkou. Záměrně udržovaný model posledního pracovního dne nabízí návštěvníkům prohlídku dolu v takovém stavu, jako by jej právě opustila směna.

Autorka textu je kurátorka výstavy: Mgr. Dominika Havlová

© Sládečkovo vlastivědné muzeum v Kladně. Poslední aktualizace 23.02.2017. Verze pro tisk. O úroveň výše.