Military club Brandýsek


Nastoupení členové Military klubu Brandýsek dne 7. května 2019 během pietního aktu před pomníkem padlých občanů obce a rudoarmějců na místním hřbitově. Foto archiv Military klub Brandýsek.


Příkladem regionálního sdružení připomínajícího bojové střety z května roku 1945 na Kladensku je "Military klub Brandýsek", který má na co navazovat. Od konce 2. světové války si totiž občané Brandýska každým rokem dne 8. května připomínali dramatické události, které předcházely osvobození obce (více o nich v sekci Květnové povstání). V prvních poválečných letech dokonce slánská vojenská posádka zapůjčovala lehký tank a polopásové německé obrněné vozidlo, které symbolicky naznačovaly boj sovětských a německých vojsk. Později bylo od těžké techniky upuštěno a střetnutí demonstrovala jen palba z lehkých pěchotních zbraní. Po roce 1989 si brandýští občané připomínali dny osvobození již jen pokládáním věnců a květin u hrobu obětí 2. světové války.
Ke zlomu došlo při oslavách 60. výročí osvobození v roce 2005. O rok později místní vojenští nadšenci spolu s "Klubem vojenské historie Příbram" již úspěšně předvedli bojovou ukázku a 15. listopadu 2006 došlo k oficiálnímu založení občanského sdružení "Military klub Brandýsek". Jeho hlavní náplní činnosti se stala každoroční rekonstrukce historicky významného střetu sovětských a německých vojsk v obci Brandýsek dne 9. května 1945 formou bojové ukázky pro veřejnost. Snímek pochází z rekonstrukce vojenského střetu provedeného v květnu roku 2010. Foto archiv Military klub Brandýsek.


Hlavní oporou Military klubu Brandýsek se v prvních letech stal do podoby německého obrněného transportéru upravený podvozek pro čs. samohybný protiletadlový dvojkanón ráže 30 mm vz. 53/59 PV3-S lidově zvaný "Ještěrka". Foto archiv Military klub Brandýsek.


"Ještěrka" v barvách německého Wehrmachtu byla dne 7. května 2010 nasazena k proražení české povstalecké barikády tvořené mj. i klavírem. Foto archiv Military klub Brandýsek.


V květnu roku 2014 byla již na hrotu německého útoku proti povstaleckým pozicím nasazena replika německého průzkumného vozidla Sd.Kfz. 222. Foto archiv Military klub Brandýsek.


Povstaleckou pozici hájil v květnu 2016 oddíl v čele s hostinským Matičkou. Foto archiv Military klub Brandýsek.


Závěrečný nápor Rudé armády v květnu 2016. Foto archiv Military klub Brandýsek.


Součástí stále zdařilejších bojových ukázek se staly i pyrotechnické efekty. Zde přímý zásah německých pozic. Brandýsek, květen 2016. Foto archiv Military klub Brandýsek.


Počátek povstání v Brandýsku. XIV. ročník akce "Osvobození obce Brandýsek" konané 7. května 2019. Foto archiv Military klub Brandýsek.


Malá jednotka demoralizovaných německých vojáků krátce před svým zajetím povstalci. Brandýsek, květen 2019. Foto archiv Military klub Brandýsek.


Do bojové akce vyráží replika německého třínápravového velitelského obrněného automobilu Sd.Kfz. 247. Brandýsek, květen 2019. Foto archiv Military klub Brandýsek.


Převahu na bojišti měla německá vojska až do příjezdu Rudé armády díky obrněnému transportéru vzdáleně připomínajícímu německý Sd.Kfz.10. Ve skutečnosti se jedná o vůz přestavěný z čs. polopásového transportéru OT-810 se sovětským 76 mm divizním kanónem ZiS-3. Brandýsek, květen 2019. Foto archiv Military klub Brandýsek.


Útok Rudé armády. V popředí dvojice gardových kulometčíků se sovětským vodou chlazeným těžkým kulometem Maxim vz. 1910. Brandýsek, květen 2019. Foto archiv Military klub Brandýsek.


Bojový zápal účastníkům historických ukázek rozhodně nechybí. Brandýsek, květen 2019. Foto archiv Military klub Brandýsek.


Ani sovětským vojskům se nevyhýbají ztráty. Brandýsek, květen 2019. Foto archiv Military klub Brandýsek


Vojenský tábor Rudé armády po skončení vystoupení. Brandýsek, květen 2019. Foto archiv Military klub Brandýsek.


Jubilejní patnáctý ročník "bitvy o Brandýsek", věnovaný oslavě 75. výročí osvobození Československa, se kvůli epidemiologické situaci mohl odehrát až 12. září roku 2020. K největším lákadlům této bitvy patřil souboj nefalšovaného sovětského tanku T-34/85 s německým obrněným transportérem. Foto archiv Military klub Brandýsek.


V tento den se v Brandýsku v areálu u bývalé vodárny sešlo více než sto dobově vystrojených a vyzbrojených členů klubů vojenské historie. Jejich vzájemnému souboji přihlíželo více než šest stovek diváků. A že se bylo na co dívat… Nechyběl např. ani letecký nálet. Foto archiv Military klub Brandýsek.


Propojenost snažení vojenských reenactorů s historickou obcí letos symbolizovala účast historika a kurátora sbírky letectví Národního technického muzea v Praze Michala Plavce (*1973). Ten zde představil svou novou knihu "Není malých historií-Brandýsek a Cvrčovice v letech 1938-1945" (2020), ze které čerpal i autor této výstavy. Foto archiv Military klub Brandýsek.

© Sládečkovo vlastivědné muzeum v Kladně. Poslední aktualizace 28.01.2021. Verze pro tisk. O úroveň výše.