Aktuality

VÝSTAVA KOŘENY

Vernisáž 13. 2. 2024 od 17 hodin

Termín: 14. 2. 2024 - 5. 1. 2025

Svět kořenů je plný barev, příběhů a překvapení. Po překročení bludného kořene se zmenšíte a ocitnete se pod zemí, v půdě. Zažijete v tajemné říši kořenů to, co tu zažívá třeba krtek. A jak krtek vypadá doopravdy? Co má ve spíži a kdo s ním v podzemí ještě bydlí? Jak vypadají kořeny hodně zblízka, co dělají a s kým se kamarádí? Potkáte kořenové lupiče a podzemní zpěváky, mistry světa ve skoku vidličkou, i podzemní internet. Dozvíte se, jaká tajemství odkrývají v půdě čeští vědci. V relaxačním koutku si v pohodlí můžete počíst o kořenech jedlých, pitných, krásných i vychytralých, zatímco děti budou tahat pohádkovou velikou řepu. A nakonec zjistíte, že bez fantazie se v podzemním světě neobejdete a že hranice mezi realitou a fantazií je tenká. Zkuste ji najít.


KOŘENY, HLÍZY A ODDENKY - LÉČIVÁ SÍLA UKRYTÁ V ZEMI

Úterý 23. 4. 2024 od 18:00

V přednášce Doc. Ing. Romana Pavely, Ph.D., který je známý z řady televizních hobby magazínů, se dozvíte nejen o základních funkcích kořenů a jejich morfologických přeměnách, ale také o jejich využití v lékařství, kosmetice, potravinářství, či jako zdrojů pesticidních látek, které lze s úspěchem využít v ochraně rostlin. Nebudou chybět ani osvědčené recepty léčivých čajových směsí a tinktur například na uklidnění nervů či na zlepšení funkcí imunitního systému.

Vstupné 50,-Kč. Pro zvýšený zájem si rezervujte své místo předem na: muzeum@omk.cz nebo na tel.: 312 248 045. Děkujeme za pochopení.


KEMPOVÁNÍ V MUZEU

Termín akce 17. 8. 2024

Zveme vás na letní tradiční akci nejen pro rodiny s dětmi, kde si užijete nocování ve stanu na muzejní zahradě s odpoledním doprovodným programem, hudebním doprovodem u ohně a večerním letním kinem. Na akci je možné přijít i bez nocování. Brzy spusíme možnost rezervace!


UPOZORNĚNÍ PRO NÁVŠTĚVNÍKY

Vážení návštěvníci, z důvodu instalace výstavy Kořeny je pro veřejnost otevřena pouze první část - jedna místnost- stálé expozice věnovaná pravěku a baroku. Děkujeme vám za pochopení.


ON-LINE KATALOG SBÍREK STŘEDOČESKÉHO MUZEA V ROZTOKÁCH U PRAHY A SLÁDEČKOVA VLASTIVĚDNÉHO MUZEA V KLADNĚ

V rámci projektu Digitalizace sbírek a vybavení digitalizačního pracoviště ve Středočeském muzeu v Roztokách u Prahy je realizován ve spolupráci obou muzeí on-line katalog sbírkových fondů, postupná digitalizace stále probíhá.

On-line katalog vznikl díky podpoře poskytnuté ze státního rozpočtu ČR na rok 2023 na základě „Výzvy č. 0241/2022 – Digitalizace kulturních statků a národních kulturních památek I.“ vyhlášené v rámci Národního plánu obnovy – iniciativy Digitalizace kulturního a kreativního sektoru, jehož cílem je podpora digitalizace kulturního dědictví České republiky s využitím inovativních technologií maximálně šetrných k životnímu prostředí.


PROJEKT CESTOU UHLÍ A ŽELEZA

Právě probíhá podání žádosti o dotaci v integrovaném regionálním operačním programu, jejímž hlavním cílem je záchrana významné části technické památky v areálu Hornického skanzenu Mayrau (stavební obnova budovy Lampovny, konzervace nejstarší těžní věže Mayrau) a vybudování hornicko-hutnické expozice, která představí historii kamenouhelné těžby a hutního průmyslu na Kladensku a Slánsku. Představujeme veřejnosti předložený projekt.


VÝROČNÍ ZPRÁVA MUZEA ZA ROK 2023

Přečtěte si naši výroční zprávu a seznamte se s činností muzea v uplynulém roce.


Starší zprávy z roku 2023

© Sládečkovo vlastivědné muzeum v Kladně. Poslední aktualizace 18.04.2024. Verze pro tisk.