Václav Junek - Z Kladna až na konec světa

Termín výstavy: 30. 6. 2023 - 7. 1. 2024 Vernisáž se uskuteční 29. 6. 2023 od 17:00

Malíř a kladenský rodák Václav Junek je znám především několika svými pracemi - jako ilustrátor "čeveného slabikáře" a jako spoluautor Rychlých šípů. Byla by ale škoda dílo a osobnost Václava Junka nepoznat více zblízka, protože množství témat, která zpracovával a technik, které při práci používal, je ohromující.

Výstava je uspořádaná k letošnímu výročí 110 let od jeho narození.

Václav Junek se narodil na Kladně v rodině úředníka Pražsko-železářské společnosti na dole Jan. Rodina bydlela na okraji Podprůhonu a výjevy z chudé čtvrti prý Václava Junka ovlivnily na celý život. Snad proto byl tak vděčný za možnost vystudovat Umělecko-průmyslovou školu v Praze a své práci se věnoval velmi pilně. Zkušenosti z osobního života nejednou přenášel právě do svých ilustrací. V dobrodružných knihách uplatnil vlastní zálibu mladých let v trampingu, díky přátelství s tehdejším ředitelem pražské ZOO mohl hodiny pozorovat a kreslit zvířata do dětských knih, ve slabikáři zase zvěčnil své děti i vybavení vlastní domácnosti. Největší vášní mu ale byly lodě a přístavy, při pozorování obrazů z toho prostředí slyšíte houkat parník, křičet racky a cítíte zápach rybiny.

Václava Junka zná i každý filmový fanoušek - jen o tom možná dosud nevěděl. Znáte akademického malíře z filmu Slavnosti sněženek, který neslepuje andělíčkům prdýlky? Tak to je Václav Junek. Po mnoha letech chataření na Berounce přesídlil na chatu do Kerska, kde se spřátelil s Bohumilem Hrabalem a stal se jednou z postav knihy Slavnosti sněženek. Ve stejnojmenném filmu ho (údajně velice věrně) ztvárnil herec Ferdinand Havlík.

Možná nebyl malířským géniem, byl ale minimálně geniálním řemeslníkem v umění, poctivý pracant, který u svých zakázek odseděl hodiny času, skicoval a skicoval, dokud tygrův skok nebyl dostatečně pružný, běh chlapce rychlý a polární krajina mrazivá.

Pro děti jsou ve výstavě připravené tematické hry.

© Sládečkovo vlastivědné muzeum v Kladně. Poslední aktualizace 28.06.2023. Verze pro tisk. O úroveň výše.