Co se děje v muzeu po zavírací hodině?

Letošní Muzejní noc v sobotu 23. května představila Sládečkovo vlastivědné muzeum v Kladně v trochu jiné podobě. Diváci filmu Noc v muzeu jistě nebyli překvapeni, že poté, co skončí návštěvní hodiny a brány muzea se zavřou, nevypadá muzeum jako zámek spící Šípkové Růženky, ale pulzuje v něm čilý ruch.
Zatímco přes den pracují v muzeu seriózní odborní pracovníci v čele s ředitelem Zdeňkem Kuchyňkou, v noci se řízení muzea ujímá jiný ředitel Albus Brumbál, jehož podoba s denním ředitelem je čistě náhodná.

Ti, kdo tedy v sobotu neváhali přijít k nástupišti Devět a tři čtvrtě a zakoupili si jízdenku, se mohli nechat zapsat do kladenské školy čar a kouzel.

Zápis se konal ve vstupní hale muzea, kde moudrý klobouk za asistence Hermiony Grangerové rozřadil žáky do příslušných kolejí, vlastně jen do jedné, protože všichni - stejně jako kdysi Harry Potter - chtěli do Nebelvíru, kterážto kolej ale v Kladně nese název jedné z městských částí Rozdělova.



Hned první kroky ve škole ale nebyly vůbec jednoduché. Dveře do učebny hlídala Štíhlá dáma, která na žácích požadovala heslo. A tím bylo jméno zakladatele kladenského muzea. A ačkoli ho muzeum má ve svém názvu, trvalo nějakou dobu, než na ně žáci přišli.

Po vstupu do učebny mohli nejprve sledovat, jak si učitelé zkoušejí kouzla.


Hermiona Grangerová vysvětlila, že za dobu od vyjití první knihy této kouzelnické ságy, její postavy poněkud vyrostly a třeba Harrymu Potterovi poté, co na něm Ron Weasley vyzkoušel zoomorfní kouzlo, narostly vousy a ochlupení těla vůbec. Ron, který si celý večer hrál s krysou, prokázal, že má právě zvířata ve velké oblibě.

První hodina školy čar a kouzel byla věnována lektvarům. Protože Snape, který tento obor vyučoval, byl nemocen, ujala se výuky Madame Hoochová, která také později soudcovala utkání ve famfrpálu.


Některým adeptům ale lektvary, které museli vypít, vůbec nevoněly.

Pro ty nejodvážnější pak byla připravena hrůzostrašná výprava do Zapovězeného lesa, při níž Hermionu Grangerovou doprovázela i učitelka jasnovidectví Madame Trelawneyová.

Ze tmy lesa...

se najednou vynořili Mozkomorové.

Naštěstí se podařilo pomocí kouzla Expecto patronum Mozkomory zahnat a pak i odhalit Smrtijeda, tedy přívrženec Pána zla - Lorda Voldemorta, který je přivolal. Za pomoci učitelů byl spoután a odeslán do Azkabanu (ve zdejších poměrech věznice ve Vinařicích).

Po takovém vypětí přišli k chuti opékaní hadi.

Pro dospělé byly při Muzejní noci připraveny prohlídky stálých expozic a výstav a promítání filmů a fotografií z historie Kladna. Velký úspěch přitom slavil propagační film z 50. let minulého století k otevření obchodního domu Siréna v Rozdělově. Diváci mohli mimo jiné zavzpomínat na dobu, kdy televize v domácnostech byla výjimkou a na sledování programu na malinké obrazovce se chodívalo na návštěvu k sousedům.


Muzejní noc připravila i Zámecká galerie města Kladna ve spolupráci s Divadlem Lampion. A protože tématem byly dětské literární postavy, vítala návštěvníky zámku Šebestová se sluchátkem, ale tentokrát bez Macha.

Průvodkyně v perkytlích, tedy v oděvu středověkých horníků, pak návštěvníky zavedly do podzemní štoly.

Kromě povídání o historii dolování na Kladensku tam na ně čekaly další postavy z pohádek, které Divadlo Lampion uvádí - kocour Mikeš, Otesánek, nebo permoníci z pohádky Sněhurka a sedm permoníků.

A na závěr se malí i velcí mohli v místnosti pod kaplí podívat na kousek pohádky o Budulínkovi.

Foto © Zdeněk Kuchyňka, Jaroslav Vyšín

© Sládečkovo vlastivědné muzeum v Kladně. Poslední aktualizace 26.05.2009. Verze pro tisk. O úroveň výše.