Vernisáž výstavy Sametový listopad ’89

Ve čtvrtek 27.8. 2009 byla ve Sládečkově vlastivědném muzeu v Kladně zahájena výstava Sametový listopad ’89.


V úvodu vernisáže ředitel muzea PhDr. Zdeněk Kuchyňka řekl, že Sametovou revoluci většina z návštěvníků zažila a není třeba konkrétní události a jejich vývin komentovat. Kladenský primátor Dan Jiránek ho hned upozornil, že někteří mladí se proti tomuto konstatování ohradili.

Dr. Kuchyňka pak upozornil na několik detailů k výstavě, jako např. na dvojí vydání Rudého práva a tedy různé informace, kterých se dostávalo lidem na venkově a v Praze, na význam místních aktivit Občanského fóra a také těch, kdo byli proti OF a ptali se prostřednictvím plakátů veřejně "Kdo mluví naším jménem? Kdo je Václav Havel?" apod.

O tom, jak vznikaly vystavené fotografie, promluvil kurátor výstavy a zároveň i jeden z vystavujících Jaroslav Vyšín. Zdůraznil, že prakticky všichni kladenští fotografové považovali v listopadových dnech za svou povinnost být u toho a zaznamenat tyto historicky významné události.

Návštěvníci vernisáže pak měli možnost zhlédnout sice nekomentovanou, ale výmluvnou prezentaci fotografií bouraného Kladna, jak ho v letech 1975 až 1989 zachytil Jaroslav Vyšín. Mnohé překvapila krátkodobost vlastní paměti, protože už skoro zapomněli, jak bylo předlistopadové Kladno zanedbané.

Vernisáže se kromě Jaroslava Vyšína zúčastnili i další vystavující fotografové, jako Jiří Hokův (vlevo)

nebo Jiří Hanke (zcela vlevo).

Výstava je otevřena do 30. listopadu.

Foto © Michaela Kománková, 2009

© Sládečkovo vlastivědné muzeum v Kladně. Poslední aktualizace 01.09.2009. Verze pro tisk. O úroveň výše.