Noc kostelů v rotundě sv. Petra a Pavla na Budči

O letošní Noci kostelů se otevřela i rotunda sv. Petra a Pavla na Budči. Program připravil Obecní úřad Zákolany ve spolupráci s Římskokatolickou farností Roztoky u Prahy a Sládečkovým vlastivědným muzeem v Kladně.

I když počasí nebylo ideální a před začátkem programu pršelo, mohla zákolanská starostka Lucie Wittlichová uvítat v rotundě na čtyři desítky návštěvníků.



V úvodu programu zazněly v podání Veroniky Suchánkové a Romana Klimta duchovní skladby z období středověku až raného novověku.


V atmosféře připomínající dobu svatého Václava, kdy byl interiér osvětlován jen svíčkami, promluvil ředitel Sládečkova vlastivědného muzea v Kladně Zdeněk Kuchyňka o významu budečských kostelů v počátcích christianizace naší země. Zdůraznil stavební unikátnost rotundy sv. Petra a Pavla i mimořádnost toho, že na budečské akropoli byly v 10. století dva kostely, čímž se v jejich počtu Budeč zařadila na druhé místo hned za Prahu.


Program uzavřelo opět hudební vystoupení dua Veronika Suchánková a Roman Klimt, kteří za doprovodu Anny Hejdukové na varhany zazpívali výběr Biblických písní Antonína Dvořáka a několik spirituálů.



Foto © Zdeněk Kuchyňka

© Sládečkovo vlastivědné muzeum v Kladně. Poslední aktualizace 28.05.2011. Verze pro tisk. O úroveň výše.