Muzejní noc a vernisáž expozice Od městečka ke královskému hornímu městu

Úvod letošní Muzejní noci patřil zahájení dlouhodobé expozice nazvané Od městečka ke královskému hornímu městu, která zachycuje dějiny Kladna od poloviny 19. století do začátku první světové války. Účastníky vernisáže novou expozicí provedl ředitel muzea Zdeněk Kuchyňka.




Především pro děti byla v patře připravena výtvarná dílna, připomínající dobu, kdy ještě nebyly barevné fotografické materiály a černobílé fotografie se proto kolorovaly.



V další dílničce si mohli zájemci z včelího vosku vlastnoručně vytvořit voňavou svíčku. Jak fotografie ukazují, zaujalo to více dospělé než děti.



Místnost knihovny se o Muzejní noci proměnila ve věštírnu, kde se mohli návštěvníci dovědět něco z toho, co je čeká a co je nemine.



I když samotnou věštírnu ozařovaly jen dvě svíčky a obličej věštkyně fotoaparát nezachytil, podařilo se ji vyfotografovat mezi účastníky vernisáže dlouhodobé expozice.


Na zájemce o historii čekalo několik komentovaných prohlídek inovované expozice o pravěku Kladenska a baroku i nové expozice.


Další program byl připraven v muzejní zahradě, například hra v kuličky, a ti odvážnější se mohli vydat na dobrodružnou stezku za tajemstvím zaniklého dolu František.




Foto © Jaroslav Vyšín a Zdeněk Kuchyňka

© Sládečkovo vlastivědné muzeum v Kladně. Poslední aktualizace 30.05.2011. Verze pro tisk. O úroveň výše.