Vernisáž výstavy 150 let v pohybu a křest knihy M. Davida Prapory sokolských jednot v župě Budečské

Ve čtvrtek 5. dubna 2012 byla v našem muzeu zahájena výstava 150 let v pohybu, která připomíná historii dodnes fungujících sokolských jednot Sokolské župy Budečské. O přípravě výstavy i o setkáních s těmi, kdo po roce 1989 obnovili sokolskou tradici u nás a významně tak přispěli k shromáždění nesmírně cenných historických dokladů, promluvila kurátorka výstavy Lucie Matoušová.


Starosta Sokolské župy Budečské Miroslav David přiblížil okolnosti, které k uspořádání vedly. Připomněl, že vše začalo už na podzim roku 2010, kdy muzeu nabídl do sbírek historické sokolské kroje a při té příležitosti se domluvil i na výstavě v roce, kdy si sokolská organizace připomíná nejen 150. výročí svého vzniku, ale i výročí narození svých zakladatelů Jindřicha Fügnera a Miroslava Tyrše a 115. výročí vzniku Sokolské župy Budečské.


Ředitel muzea Zdeněk Kuchyňka v závěru vernisáže vyjádřil přání, aby morální zásady, které provázejí celou historii Sokola, nalezly větší ohlas v naší společnosti.


Potěšitelné bylo, že na vernisáži bylo možno potkat nejen příslušníky tzv. věrné gardy Sokola...


ale i rodiče s malými dětmi.




Po vernisáži se ve víceúčelovém sále konal křest knihy Miroslava Davida Prapory sokolských jednot v župě Budečské.


V úvodu křtu dlouholetá náčelnice Sokola (dnes místonáčelnice) Věra Šašková připomněla, co prapory pro sokolské jednoty znamenaly.



Miroslav David pak stručně popsal historii sokolských praporů v jednotách župy Budečské, z nichž některé jsou známy už jen z historických fotografií.

V závěru pak zdůraznil, že kniha je věnována "všem sestrám a bratrům Sokolské župy Budečské, kteří po roce 1989 dokázali navázat, a i dnes svou aktivní činností navazují na sokolské tradice a bohatou činnost svých obětavých předchůdců."


První výtisk pak věnoval Věře Šaškové.



Kmotry knihy byla kromě ní ještě kurátorka výstavy Lucie Matoušová a ředitel muzea Zdeněk Kuchyňka.


Knihu Prapory sokolských jednot v župě Budečské si můžete koupit zde.

Foto © Jaroslav Vyšín, 2012
© Sládečkovo vlastivědné muzeum v Kladně. Poslední aktualizace 06.04.2012. Verze pro tisk. O úroveň výše.