Tři póly fotografie

Výstava fotografií Jiřího Pergla.

20. duben až 17. červen 2012, vernisáž 19. 4. od 17 hod.

POZOR ZMĚNA: Omlouváme se návštěvníkům výstavy - výstava bude z provozních důvodů ukončena 14. června. Děkujeme za pochopení.

Jiří Pergl (*1952) pochází z kulturně aktivní rodiny. Otec, profesí stavitel, byl blízkým přítelem a sběratelem díla Cyrila Boudy, bratr je v současnosti kronikářem města Buštěhrad.
Jiří Pergl se tvorbě věnuje od dětství (LUŠ), vzděláním je reprodukční grafik a fotograf (grafické učiliště v Praze-Smíchově), po vyučení navštěvoval přípravný kroužek fotografie na FAMU u prof. Šmoka. Zabýval se fotografováním pro různé české časopisy a v současnosti provozuje kavárnu a vinárnu Ateliér, kde pořádá výstavy svých přátel fotografů a grafiků a koncertní vystoupení.

Autor se cítí "staromilcem", rád ve svých fotografiích proto zachycuje "věci, jak dřív fungovaly". Živoucím skanzenem se mu staly hory středního a východního Slovenska, kde sedláci nepodlehli znárodnění a kde se život odvíjel "postaru". Fotografovat se sem vrací již 20 let.
Ovlivněn okruhem kladenských fotografů začal fotit také zákoutí bývalých hutí a na Šumavu a do Jizerských hor jezdí za krásou vody.

Reportáž z vernisáže najdete zde.

© Sládečkovo vlastivědné muzeum v Kladně. Poslední aktualizace 14.06.2012. Verze pro tisk. O úroveň výše.