Noc kostelů na Budči měla neopakovatelnou atmosféru

I když se přes den střídalo sluníčko se zamračenou oblohou a deštěm, k večeru se přece jen počasí umoudřilo a před zahájením Noci kostelů 2012 na Budči tak mohli návštěvníci uvidět za rotundou zapadající slunce.


Šest desítek návštěvníků Noci kostelů uvítala starostka Zákolan Lucie Wittlichová.



Duchovní skladby, výběr Biblických písní Antonína Dvořáka a černošské spirituály zazpívali - nejprve v presbytáři a poté na kůru - Veronika Suchánková a Roman Klimt.




Další částí programu, kvůli níž se muselo počkat, až se dostatečně setmí, bylo promítnutí dokumentárního filmu Martina Suchánka Svatý Václav - světec, kníže, legenda. Film vznikl v roce 2010 a připomněl především vznik prvního českého velkofilmu Svatý Václav, který vznikl v souvislosti s oslavami tisíciletí mučednické smrti sv. Václava v roce 1929.
Ředitel Sládečkova vlastivědného muzea v Kladně Zdeněk Kuchyňka přiblížil přípravy oslav, v jejichž rámci byla otevřena na Pražském hradě 15. května 1929 velká svatováclavská výstava, 22. září vystaveny korunovační klenoty a 28. září otevřen pro veřejnost dostavěný Chrám sv. Víta.
Lucie Wittlichová připomněla osud filmu Svatý Václav, který se dostal do kin až v roce 1930 a protože byl v době nástupu zvukového filmu ještě němý, neměl takový ohlas, jaký jeho tvůrci očekávali.


Promítání na zeď románské věže mělo neopakovatelnou atmosféru, i když v závěru už bylo návštěvníkům přece jen zima.

Ve filmu se objevily i dva záběry z budečské rotundy a také několik dokumentů týkajících se filmu Svatý Václav z pozůstalosti V. V. Kremera, kterou v roce 2000 získalo naše muzeum.

A takto se s návštěvníky Budeč v pozdním večeru rozloučila.


Foto © Zdeněk Kuchyňka, 2012
© Sládečkovo vlastivědné muzeum v Kladně. Poslední aktualizace 19.09.2013. Verze pro tisk. O úroveň výše.