Vernisáž výstavy Moderní origami

výstava Moderní origami

Kdo přišel, byl potěšen poutavým výkladem a pokud ho skládání z papíru zaujalo, mohl u popíjení čaje pobýt do večerních hodin v dílně origami a být svědkem vzniku papírového fénixe.

Výstavu zahájili Ivana Zágnerová, muzejní pedagog, a Ondřej Cibulka, origamista a pořadatel výstav České origami společnosti.


Součástí zahájení byl komentář O. Cibulky. Prozradil, jak se vystavující ke skládání dostali, jaké metody se používají, že ke složení origami-členovce opravdu stačí jeden list (ale sám tomu prý také nevěří) a že tvorbou origami si můžete vyléčit i revma.



Nahoře: modely členovců, dole přehlídka modelů zahraničních autorů složených českými a slovenskými origamisty a ukázka publikací.

Vyprávění vyvrcholilo u expozice Kanaďana Josepha Wu, který nejen že skládá, ale objekty z papíru zejména vymýšlí - takže vlastně mluvíme o druhu sochařství.

1000 jeřábů...

Večer pokračoval občerstvováním se a kdo chtěl, mohl si složit vlastní "skládanku". Začali jsme poněkud obtížně s tradičním jeřábem, naštěstí jsme byli zachráněni velmi názorným návodem a ukázkou dalších kousků.


Tady vznikl z jeřába netopýr.

Kdo vydržel déle, viděl, podle některých origamistů "nečistou", metodu box-pleating, kdy se vytvoří síť skladů, která umožňuje vystavět téměř libovolný tvar - např. paňáčka. Ale také třeba fénixe, jehož tvoření jsme byli svědky. Ale pak už byl vernisáži konec, a tak fénix povstane až jindy.
Přijďte se podívat znovu na komentovanou prohlídku a dílnu v sobotu 5. srpna.


© Sládečkovo vlastivědné muzeum v Kladně. Poslední aktualizace 22.01.2013. Verze pro tisk. O úroveň výše.