Motivy středočeského venkova

Od 13. 7. do 16. 9. 2012 budou ve Sládečkově vlastivědném muzeu k vidění kresby a koláže akademického malíře Ladislava Hojného.

Hlavním tématem kreseb je mizející vesnice, čili křížky, vrata, zdi, cesty, meze… dokumentované ve vybraných vsích Kladenska a Slánska (Beřovice, Blevice, Drchkov, Kokovice, Královice, Libochovičky, Makotřasy, Malíkovice, Nabdín, Páleč, Páleček, Podlešín, Řisuty, Sazená, Tmáň, Vyšínek, Zájezd). Autor zachycuje ve skicách a komentářích svoje putování bývalými okresy Středočeského kraje a tyto "reportáže" prezentuje v ucelených "klipech obcí" nebo sériích motivů.

Součástí výstavy je hra o obrázky (řídí se pravidly školácké hry, tzv. slovního fotbalu.... obrázky musíte správně pojmenovat, aby názvy navazovaly koncovými písmeny.)

Ladislav Hojný (*1944) vystudoval v letech 1963/1969 Vysokou školu uměleckoprůmyslovou, ateliér užité a propagační grafiky u prof. A. Strnadla. Pracoval především v redakcích časopisů, kreslil např. cestopisné dvojstrany v čas. Ahoj na sobotu nebo drobné satyrické kresby do čas. Playboy. Od r. 1994 se věnuje kresbám v obcích, první kresby cyklu Motivy vznikaly na Příbramsku, Kladensko je pro něj okresem devátým.

Fotografie z vernisáže

© Sládečkovo vlastivědné muzeum v Kladně. Poslední aktualizace 20.07.2012. Verze pro tisk. O úroveň výše.