Přednáška prof. Jaroslava Smrže

Přednáška univerzitního profesora Jaroslava Smrže s názvem Proč jsou bezobratlí lidem nepříjemní přilákala 7. února 2013 do muzea víc než čtyři desítky posluchačů.

S velkým zájmem veřejnosti se setkala přednáška kladenského rodáka prof. RNDr. Jaroslava Smrže, CSc., z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze, který vybral a představil nejzajímavější zástupce z několika vzájemně nepříbuzných kmenů živočichů, kterým souhrnně říkáme "bezobratlí". Přestože se jedná o skupinu organismů, které obvykle nemívají mnoho sympatií veřejnosti, profesor Smrž neustále zdůrazňoval, že tito živočichové za své nepříjemné vlastnosti nemohou. Viděno člověčí perspektivou jsou sice často škůdci či parazité, někteří jsou dokonce jedovatí a řada z nich odpuzuje už svým odporným vzhledem, přesto žádná z těchto vlastností není primárně namířena proti člověku. Tito živočichové prostě jenom potřebují nějak přežít...

Povídání to bylo mimořádně poutavé a zajímavé. Vlastně by se přítomným ani nešlo divit, kdyby se po vyslechnutí přednášky rozhodli některou z prezentované "havěti a žoužele" chovat jako domácího mazlíčka.

Foto © Zdeněk Kuchyňka, 2012

© Sládečkovo vlastivědné muzeum v Kladně. Poslední aktualizace 11.02.2013. Verze pro tisk. O úroveň výše.