Talent pronásledovaný osudem

Ve čtvrtek 5. září 2013 jsme zahájili výstavu o malíři a odbojáři Janu Podrackém.


Výstavu uspořádala Československá obec legionářská Kladno společně s Českým svazem bojovníků za svobodu Kladno a připravil ji Pavel Koukal, správce malířovy pozůstalosti.



Při 70. výročí popravy Jana Podrackého poukazuje výstava na těžkosti osudu talentovaného malíře a architekta. Předsedkyně Československé obce legionářské Kladno Mgr. Eva Armeanová přečetla úryvky z dopisů, které s - byť malou - nadějí, že přežije, zasílal Jan Podracký z vězení své ženě. Díky té se také uchoval jeho deník z cely smrti, který je zde vystaven.


Život Jana Podrackého přiblížil Pavel Koukal. Je autorem monografie Talent pronásledovaný osudem a zasloužil se i o letošní knižní vydání deníku Jana Podrackého nazvaného Zahrada s pěšinkou k věčnosti.


Deník pokřtil publicista Stanislav Motl, který poznal osud Jana Podrackého při psaní knihy Svědek z cely smrti. Mimo jiné zdůraznil, že o popravených českých odbojářích se nemá mluvit jako o obětech nacistické zvůle, ale jako o vojácích, kteří padli v boji proti nacismu.




Nad výstavou převzal záštitu ing. Dan Jiránek. Autorovi předal knihu Doly, hutě Kladno vydávanou k nastávajícímu Kladenskému fedrování.

Foto © Jaroslav Vyšín, 2013

© Sládečkovo vlastivědné muzeum v Kladně. Poslední aktualizace 06.09.2013. Verze pro tisk. O úroveň výše.